Rastlinný, za studena lisovaný olej v BIO kvalite.
Rastlinné oleje sú nazývané tekutým svetlom.
Sú zásobárňou energie a mnohých jedinečných látok a živín.
Použitie ako surovina.
Jojobový olej sa získava lisovaním semien simondsie čínskej (jojoby čínskej), niekedy označované aj ako púštny orech. Hoci sa nazýva čínska, z tejto krajiny nepochádza. Sú to plody stálezeleného dlhovekého kríka, ktorý dorastá do výšky približne 3 m a pestuje sa prevažne v Mexiku, Arizone, Izraeli, Austrálii, Argentíne, Peru a Indii, teda v teplých oblastiach. Semená sú asi 10 až 15 mm dlhá a svojím tvarom pripomínajú žaluď.
Vďaka svojmu chemickému zloženiu prakticky nežlkne a pri správnom skladovaní má dlhodobú trvanlivosť. Jojobový olej býva označovaný ako olej, ale z chemického hľadiska je to skôr vosk, hoci je pri izbovej teplote tekutý. Je číry a má zlatožltú farbu. Má neutrálnu vôňu, preto býva často používaný pri vytváraní zmesí s esenciálnymi olejmi. UV faktor 4. Používa sa v kozmetike a pri masážach. Je vhodný pre akýkoľvek typ pleti. Veľmi dobre sa rozotiera, má výbornú vstrebateľnosť a na pokožke zanecháva príjemný hodvábny mat, pokožka zostáva vláčna a elastická.
Tento olej bol využívaný odpradávna indiánmi, najmä Apači. Indiánske ženy ho používali pre uľahčenie pôrodu a ako podporu pri hojení jaziev a pre vyhladenie pleti.
Nepoužíva sa ako potravina.
Bod tuhnutia je približne 12 ° C.
Objemová hustota pri 20 ° C je cca 0,864 g / cm3.
Hlavné zložky: vosky z dlho - reťazcových (18-22) mastných kyselín a alkoholov, mastné kyseliny - predovšetkým gadolejová (C20: 1) cca 70%, erukovej (C22: 1) cca 15% a olejová (C18: 1) cca 12 %, vitamíny, lecitín.
Latinský názov: Simmondsia chinensis
Krajina pôvodu: India